Temeljem Zakona o zaštiti od elementarnih nepogoda („Narodne novine“,broj 73/97, 174/04) župan Zadarske županije, za područje grada Benkovca te Općina Pakoštane, Posedarje, Poličnik, Škabrnja i Zemunik donji proglasio je elementarnu nepogodu zbog značajnih šteta koje su nastale na nasadima poljoprivrednih kultura kao posljedica vremenskih nepogoda uzrokovanih mrazom koji se javljao od 10. do 11. travnja 2012. godine.

Dana 3. svibnja 2012. godine će se u Nadinskom blatu (Nadin) u vremenu od 8.00 – 10.00 sati organizirati velika akcija skupljanja ambalaže sredstava za zaštitu bilja. Organizator ove akcije je Udruga CROCPA, a izvest će je tvrtka C.I.A.K., partner Udruge u projektu CROCPA EKO MODEL, koja je ovlaštena za skupljanje takvog otpada. Akcija je namijenjena svim obiteljskim gospodarstvima, koja su takvu ambalažu dužna zbrinuti na zakonom propisani način. Na mjestu skupljanja, prihvaća se ambalaža slijedećih tvrtki članova Udruge CROCPA: AM Agro, Agroteks, AgroChem – Maks, BASF, Bayer CropScience, Chromos Agro, Dow AgroScience, Herbos, Florel, Pinus Agro, Sygenta Agro, Genera d.d. Ambalažni otpad ostalih tvrtki neće biti prihvaćen. 

Obavještavaju se fizičke i pravne osobe koje su pretrpjele štetu na poljoprivrednim kulturama uslijed niskih temperatura (mraza) da isto mogu prijaviti do 02. svibnja 2012. godine (srijeda) do 15 sati u Općini Poličnik.

Posljedicama vrlo niskih temperatura krajem veljače u mladim nasadima maslina nažalost nema kraja. Jednogodišnji, dvogodišnji, trogodišnji i četverogodišnji nasadi doživjeli su jači stres uslijed tako niskih temperatura, k tomu još i posolice, a ranije i dugotrajne suše. Riječ je uglavnom o talijanskom sortimentu (Leccino, Pendolino, Coratina…), koji se ukorjenjuje vrlo plitko, pa zbog toga jače strada, kako zbog suše, tako i hladnoće, dok su naše izvorne sorte, kao Oblica i Drobnica, pa i Istarska bjelica tako ekstremne uvjete podnijele puno bolje. Kako bi situacija bila još gora, tako iscrpljene nasade, kondicijski u vrlo lošem stanju, napadaju i štetnici potkornjaci, koji mogu biti vrlo opasni, pa i pogubni za njih. Nažalost se obilaskom terena sličan prizor može vidjeti po cijelim Ravnim kotarima, posebice u depresijama i na težim tlima s otežanom drenažom. Moguće su veće ekonomske štete.

Adresa: Ul. Dr. Franje Tuđmana 62, 23241 Poličnik

Telefon: Centrala (023) 354 004, Faks (023) 354 005

Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

OIB: 87120007882

MB: 2743345

Načelnik: Davor Lončar

Radno vrijeme: 07,00:15,0

Rad sa strankama: 08,00:11,00

Dnevni odmor: 11,00:11,30