Obilježen Dan obrane Općine Poličnik

U organizaciji UHDDR Poličnika i Općine Poličnik 03.01. 2019. godine obilježena je 27. godišnjica Dana obrane Općine Poličnik. Tim povodom dostojanstveno, tiho, u molitvi i  prisjećanju,  brojna izaslanstva položila su cvijeće  i zapalila svijeće  kod spomen obilježja u Suhovarima. Izaslanstvo Zadarske županije, zamjenik župana Šime Mršić i pročelnik Ivan Šimunić počast su odali zajedno sa izaslanstvom Općine Poličnik, a u ime Splitsko –dalmatinske županije vijenac je položio župan Blaženko Boban .

 Polaganje vijenaca, paljenje svijeća i prisjećanje na poginule  nastavljeno je  u dvorištu crkve sv. Nikole u Poličniku, a sve je popraćeno već tradicionalnim recitiranjem i čitanjem potresnih odlomaka iz vlastitih ratnih knjiga pukovnika Ivice Matešića Jeremije. Sveta misa za poginule koju je predvodio župnik don Damir Juričin služena je u mjesnoj crkvi sv.Nikole.

„Ovo je  veliki dan, kako za našu općinu tako i za cijelu Republiku Hrvatsku,  jer tada se dogodio jedan od  prvih poraza neprijatelja, koji  je tog dana htio uništiti sve“,  kazao je načelnik Davor Lončar, istaknuvši kako tome svake godine treba odati počast i učiniti sve da ga i sve buduće generacije obilježavaju.

Tog dramatičnog 3. siječnja 1992., neprijateljske snage probile su u žestokom napadu obrambenu liniju u Suhovarima. Ubijena je mještanka Neva Ukalović, zapaljeno pet kuća i neprijatelj je došao nadomak Jadranske magistrale s namjerom da daljnjim napredovanjem ovlada državnom cestom Zadar - Pag i prekidom izuzetno važne i tada jedine prometne komunikacije sjevera i juga zemlje podijeli Hrvatsku na dva dijela.

Premda bez odgovarajućeg naoružanja, Hrvatska vojska se pregrupirala i vođena domoljubljem, velikim srcem i izuzetnom hrabrošću, povratila izgubljeni položaj. Neprijatelj je na tom malom poprištu neočekivano doživio veliki udarac, prvi težak poraz. Dva-tri sata kasnije, u 18 sati, stupilo je na snagu tzv. "Sarajevsko primirje", a junačka i veličanstvena akcija dala je poticaj i vratila ponos i samopouzdanje braniteljima i žiteljima čitavog kraja.

 

 

Adresa: Ul. Dr. Franje Tuđmana 62, 23241 Poličnik

Telefon: Centrala (023) 354 004, Faks (023) 354 005

Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

OIB: 87120007882

MB: 2743345

Načelnik: Davor Lončar

Radno vrijeme: 07,00:15,0

Rad sa strankama: 08,00:11,00

Dnevni odmor: 11,00:11,30