Obilježen Dan Općine Poličnik 2018.

Polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća kod križa u dvorištu crkve sv. Nikole, molitvom odrješenja župnika don Damira Juričina, obilaskom tvrtke Mišlov i stambene zone u Poslovnoj zoni Grabi te dodjelom godišnjih nagrada i svečanom sjednicom Općinskog vijeća pred oko 350 gostiju i uzvanika, saborskih zastupnika je bilo gotovo za kvorum u Hrvatskom saboru, je nastavljeno višednevno obilježavanje Dana općine Poličnik i nebeskog zaštitnika Glavosjeka sv. Ivana Krstitelja.

Goran Marić, ministar državne imovine, i Davor Lončar, načelnik Poličnika, potpisali su Ugovor o darovanju zemljišta za novu stambenu zonu koje se naslanja Poslovnu zonu Grabi. Riječ je od pet hektara zemljišta u vrijednosti od 7.360.000 kuna.

-         Planirano je izgraditi 51 obiteljsku kuću, osam stambenih jedinica po 8 do 10 stanova, športsko-rekreacijske sadržaje i peti dječji vrtić u Općini. Za tri do pet godina u toj bi zoni, ako Bog da, trebalo živjeti 500 ljudi, kazao je Lončar.

Sredstva od prodaje zemljišta, kaže Lončar, vrati će se isključivo u izgradnju komunalne infrastrukture.

-         Kad je riječi o APN-u i POS-u pokušavamo iznaći druge načine i modele. Prvenstveno se to odnosi na sufinanciranje kad su u pitanju mladi na način da im pomognemo da to bude što je moguće jeftinije i da što prije kako oplodimo tu zonu za buduće stanovanje. Ova stambena zona i druge imaju osnovnu zamisao pomoći onima koji nisu kroz demografsku obnovu riješili svoje stambeno pitanje, ističe Lončar dodajući kako ovaj čin pokazuje nužnost suradnje između centralne i lokalne vlasti.

Prema prvoj provedenoj anketi prije nekoliko godina za Poličnik smo imali 122 zainteresiranih, za stambenu zonu Suhovare koja prolazi pored autoceste čak 47 pisma namjere za gradnju kuća.

-         I za Suhovare je dokumentacija u resornom ministarstvu, obznanio je Lončar, saborski zastupnik.

Donesen je novi Zakon o upravljanju državnom imovinom, Poličnik je prva lokalna jedinica od ukupno 428 u RH koja je dobila državno zemljište za stambeno zbrinjavanje po novom Zakonu.

-         Novim Zakonom ove lijepe stvari možemo činiti u cilju da možemo reanimirati imovinu za reanimaciju života u Hrvatskoj, i to su prepoznali u općini Poličnik. Ovo je samo jedan od dosadašnjih koraka, slijede još mnogi ovakvi ugovori, ponajprije u Općini Sv. Filip i Jakov za zonu Rabatin, a potom i u drugim mjestima u Hrvatskoj. Hrvatska će se preporoditi aktiviranjem državne imovine jer imovina je najbolja veleposlanica života, prostor i izvor njegova rasta i opstanka, poručio je dr. sc. Goran Marić, izaslanik Predsjednika Vlade RH i ministar državne imovine,

Demografske obnove, kaže Marić, nema i ne može biti bez ljudi, bez mladih ljudi.

-         Da bi ljudi ostajali država ih mora potaknuti, mora motivirati zdravom životnom idejom, voljom, potezom. Time država potvrđuje svoju snagu, svoju organiziranost. Država pokazuje da je dinamična, organizirana, orijentirana na budućnost. Ovakvim odlukama država pokazuje da postoji, zaključio je Goran Marić.

U programu kojeg je vodila Vlatka Vučić Marasović, a za zabavu bili zaduženi ovdašnji KUD Carza i klapa Koporan te pjevač u usponu Marko Zekanović, nakon uvodnog slova Darija Buljata, predsjednika Vijeća, o proteklih 25 godina Općine je govorio Davor Lončar, načelnik.

-         Dan prije 25 godina, 23. travnja 1993., postaje povijesni i sretan dan za ovu napaćenu općinu, dobili smo "loto" u odnosu na ranije razdoblje, gdje smo protjerivani, ubijani i sotonizirani sve dok nam Bog nije dao slobodnu i neovisnu Republiku Hrvatsku. Preporod se dogodio zahvaljujući ponajprije Bogu, vama žitelji Općine Poličnik, dragim prijateljima diljem Lijepe Naše, svima velika hvala, zahvalio se Lončar.

Ovo područje, kaže Lončar, spadalo je u nerazvijenije, a nadomak Grada Zadra.

-         Naš cilj bio je i ostat će stvarati uvijete za sve općinske žitelje kroz zaposlenje i dom, kao preduvjet opstanka. Možemo skrbiti o svim korisnicima, nikom ništa nismo dužni, podmirujemo sve troškova, a naša prepoznatljivost je dolazak novih obitelji. Pohvalio se Lončar.

Nazočnima su se obratili i saborski zastupnik Andrija Mikulić, predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba, Branka Juričev-Martinčev, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora te Božidar Longin, zadarski župan.

-         S krajem srpnja imali smo oko 2.700 više radnih mjesta u odnosu na isto razdoblje protekle godine, što je povećanje od pet posto. Prvi puta od osnutka naše županije dosegnuli smo brojku od 60 tisuća zaposlenih osoba. Velike zasluge za ove brojke ima i Općina Poličnik, odnosno agilni načelnik Lončar koji je među prvima prepoznao važnost razvoja poslovnih zona i otvaranje novih radnih mjesta. Naime, dvije gospodarske zone, Murvica i Grabi u Poličniku gdje posluje više od 60 tvrtki, u kojima je zaposleno oko 1.500 ljudi, odličan su primjer razvoja gospodarstva cijele Zadarske županije, naglasio je Longin.

Dvadeset pet općinskih nagrada za 25 općinski rođendan

Zahvalnicu i Grb općine za zlatni jubilej, pedeset godina svoga svećeništva dodijeljen je don Šimi Kevriću, svećeniku u miru iz Visočana.

Nagrada Općine za demografsku obnovu dodijeljena je mladoj obitelji Ante i Jeleni Ukalović iz Suhovara, roditeljima petero djece; za socijalnu skrb Nediljku Marinoviću, za kulturu crkvenom zboru Sv. Cicilija ć.s. Fidelis Basić; za komunalnu infrastrukturu Županijskoj upravi za cestte Zadarske županije (Mile Fabijan); za šport MNK Samba (Frane Kovačević), MNK Futsal "Super chisks" (Lucija Klapan), Josipu Kovačeviću iz Briševa, šampionu lovnokinološkog kupa "Sv. Hubert"i Brunu Suraću iz Murvice, europskom prvaku u pikadu u parovima i četvrtom pojedinačno te viceprvaku Hrvatske 2018. godine.

Općinsku zahvalnicu i iznos po 1.500 kuna za odličan uspjeh u srednjoškolskom obrazovanju dobili su Morena Surać iz Murvice i Iva Zekanović iz Dračevca Ninskog, a za odličan uspjeh u osnovnoškolskom obrazovanju: Josipa Kovačević i Karla Užarević iz Briševa, Lea Zdrilić iz Ruplja, Antonela Strika iz Lovinca, Rahaela Kevrić i Dino Dokoza iz Visočana, Leonarda Marinović, Luka Kovačević i Mirna Damjanović iz Poličnika te Marija Marinović iz Suhovara.

Novčane nagrade u ime sponzora, trgovine mješovite robe Sarag d.o.o. Zadar, dodjeljivao je Vjeko Surać, najstariji aktivni zadarski fotograf.

Preneseno iz Zadarski list

 

 

 

 

Adresa: Ul. Dr. Franje Tuđmana 62, 23241 Poličnik

Telefon: Centrala (023) 354 004, Faks (023) 354 005

Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

OIB: 87120007882

MB: 2743345

Načelnik: Davor Lončar

Radno vrijeme: 07,00:15,0

Rad sa strankama: 08,00:11,00

Dnevni odmor: 11,00:11,30