Obavijest maslinarima

Posljedicama vrlo niskih temperatura krajem veljače u mladim nasadima maslina nažalost nema kraja. Jednogodišnji, dvogodišnji, trogodišnji i četverogodišnji nasadi doživjeli su jači stres uslijed tako niskih temperatura, k tomu još i posolice, a ranije i dugotrajne suše. Riječ je uglavnom o talijanskom sortimentu (Leccino, Pendolino, Coratina…), koji se ukorjenjuje vrlo plitko, pa zbog toga jače strada, kako zbog suše, tako i hladnoće, dok su naše izvorne sorte, kao Oblica i Drobnica, pa i Istarska bjelica tako ekstremne uvjete podnijele puno bolje. Kako bi situacija bila još gora, tako iscrpljene nasade, kondicijski u vrlo lošem stanju, napadaju i štetnici potkornjaci, koji mogu biti vrlo opasni, pa i pogubni za njih. Nažalost se obilaskom terena sličan prizor može vidjeti po cijelim Ravnim kotarima, posebice u depresijama i na težim tlima s otežanom drenažom. Moguće su veće ekonomske štete.

Stoga preporučujemo provedbu zaštitnih mjera cijelih tako ugroženih nasada s jednim od sistemičnih pripravaka na bazi aktivne supstance dimetoata:
ROGOR 40 ili CHROMGOR 40 ili ZAGOR.
Bez obzira na pozitivan učinak tretmana, ovisno o stupnju oštećenja provodnih snopova od strane potkornjaka, moguće je sušenje mladih stabala. Tada, pod uvjetom da korijen nije smrznut, preporučujemo rez debla do razine zemlje, kako bi izbili novi izbojci.
Provedbom zaštitnih mjera nužno je voditi računa o uputama proizvođača sredstava za zaštitu bilja. Ivan Šimičević, dipl. ing. agr.
E–mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Adresa: Ul. Dr. Franje Tuđmana 62, 23241 Poličnik

Telefon: Centrala (023) 354 004, Faks (023) 354 005

Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

OIB: 87120007882

MB: 2743345

Načelnik: Davor Lončar

Radno vrijeme: 07,00:15,0

Rad sa strankama: 08,00:11,00

Dnevni odmor: 11,00:11,30