Mjesni odbor Dračevac Ninski

Mjesni odbor Dračevac Ninski izabran 01. prosinca 2013. godine.

Predsjednik odbora: JOSIP KEVRIĆ kontakt broj: 099/247 6082

 

Članovi:

PAVAO KNEŽEVIĆ    

FRANE STANIĆ          

MARIO BEVANDA    

MARIN PARIĆ    

Mjesto Dračevac Ninski prvi se put spominje 1327. u jednom dokumentu iz arhiva Sv. Krševana u Zadru. Mjesto je više put kroz povijest, kao i ostala kotarska sela, doživljavalo rušenja i obnove. Jedini svjedok tih burnih zbivanja je crkva sv. Martina na groblju, koja se spominje u ispravi iz godine 1550. O njezinoj trajnosti svjedoče pronalasci iz obnove crkve 1993. Otkrivena su dva mala prozora koja svjedoče da crkva potječe iz 12. st., a imala je polukružnu apsidu koja je srušena u kasnijoj adaptaciji. Stanovništvo se bavi poljoprivredom.

Matice se vode od 1789.

Stn.: 319

 

Župna crkva Srca Isusova. Sagrađena je u središtu mjesta na lokaciji zvanoj "Kod oraha".  Crkva je dovršena i blagoslovljena 1980. Kasnije je dovršen zvonik sa dva zvona i izgrađena sakristije 1987. Glavni oltar mramorni sa svetohraništem, na oltaru je pala sa slikama u tehnici intarzije u drvu, predstavljaju Srce Isusovo, sv. Petra, sv. Pavla, Krštenje Isusovo i svetu Obitelj. U crkvi se još nalazi krsni zdenac i škropionica. Postavljena je i spomen ploča posvete pisana glagoljicom. Crkvu je posvetio nadbiskup Marijan Oblak 1989.  

 

Sv. Martina b. Do izgradnje nove župne crkve služila je kao župna crkva. U crkvi se nalazi oltar sv. Martina sa svečevom slikom postavljenom između dva drvena stupa, a oltarna menza prenesena je iz crkve sv. Krševana u Zadru. Oltarna pala potječe iz kraja prošlog stoljeća i nije veće umjetničke vrijednosti.

Župna kuća je pokraj sakristije dograđena 1996.