Općina Poličnik se nalazi na području Zadarske županije te je smještena na središnjem dijelu hrvatske obale Jadrana. Prostire se na 82.02 km2  i  nalazi se14 km sjeveroistočno od grada Zadra.

Sama Općina Poličnik je osnovana 13. travnja 1993. godine, u sklopu upravno-teritorijalnog ustroja Republike Hrvatske.

POLOŽAJ I OSNOVNE PROSTORNE KARAKTERISTIKE

Općina Poličnik se nalazi na području Zadarske županije te je smještena na središnjem dijelu hrvatske obale Jadrana. Zadarska županija uživa blagodat prirodno povoljnog položaja u Republici Hrvatskoj. Povoljan prostorni smještaj Zadarske županije je nadograđen značajnim prometnim poveznicama – povezana je državnim cestama i autocestom A1 Zagreb – Split (tzv. Dalmatina), zračnim linijama (Zračna luka Zadar u Zemuniku Donjem), trajektnim vezama s Anconom u Italiji (iz grada Zadra) te željezničkim pravcima s ostatkom Hrvatske.

Općina Poličnik je jedna od 34 jedinice lokalne uprave i samouprave Zadarske županije, odnosno jedna od 28 općine koja se prostire na 82.02 km2  te se nalazi 14 km sjeveroistočno od grada Zadra.

Čine je sljedeća naselja koja se tradicionalno pružaju uz ceste:

  1. Briševo
  2. Dračevac Ninski
  3. Lovinac
  4. Gornji Poličnik
  5. Poličnik
  6. Murvica
  7. Murvica Gornja
  8. Rupalj
  9. Suhovare
  10. Visočane

Osnovni potencijali Općine Poličnik proizlaze iz bogatstva primarnim prirodnim resursima te iz povoljnog prostornog položaja. Općina je smještena u središnjoj zoni Ravnih kotara, jednoj od najvećih plodnih zona Hrvatskog primorja. Primarni prirodni resursi Općine Poličnik su poljoprivredni tereni s mogućnošću navodnjavanja te povoljna submediteranska klima.

Općina Poličnik na jugu graniči sa Gradom Zadrom, na sjeveroistoku s općinom Posedarje. Prema zapadu graniči sa Gradom Ninom i općinama Ražanac i Vrsi, a na istoku sa Gradom Benkovcem i općinom Zemunik. Prometno, Općina Poličnik je smještena između Jadranske magistrale na svom jugoistočnom dijelu i županijske ceste Zadar-Poljica-Ražanac na svom zapadnom dijelu. Preko Jadranske magistrale koja prolazi cijelom dužinom Općine, od Zadra do Islama Latinskog te autocestom Zadar-Dubrovnik, Općina Poličnik je povezana s cijelom Hrvatskom pa i dalje.