Poljoprivreda Općina Poličnik

Poljoprivreda u planu razvoja Općine

KONTAKTI:

 

Nenad Bulić, upravni pravnik

tel: (023) 638-747

e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

KORISNI LINKOVI:

Ministarstvo poljoprivrede

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju

Savjetodavna služba

Agroprognoza

Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu

Državni hidrometeorološki zavod

Zadarska županija

AGROTURIZAM, Putevi vina, ulja i sira zadarskog kraja

Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije AGRRA

Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA

HGK Županijska komora Zadar

Obrtnička komora Zadarske županije

Lokalna akcijska grupa (LAG) Bura

Lokalna akcijska grupa u ribarstvu Tri mora

Centar za razvoj i edukaciju, Poličnik  - Grabi

Zaštita bilja - Vezane obavijesti

Ambalažni otpad

Udruga zastupnika i proizvođača sredstava za zaštitu bilja  CROCPA u suradn...

Obavijest maslinarima

Počeo je let prve generacije maslinine muhe (Bactrocera oleae) u našoj žup...

Obavijest proizvođačima breskve i nektarine

Obilaskom i pregledom terena utvrđeno je, kako su voćne vrste breskve i nek...

Bolest zlatne žutice vinove loze

Zlatna žutica vinove loze, (Grapevine Flavescence dorée) jedna je od najšte...

Zaštita okoliša

Projekt „Razvrstaj i Recikliraj“

Projekt “Razvrstaj i Recikliraj“ je uspješno završen u veljači 2019. godine te je od velike važnosti za okolišnu politiku i stanje Općine Poličnik. Stopa sufinanciranja ovog projekta od strane Strukturnih i investicijskih fondova – operativnog programa Konkurentnost i kohezija 84.99%. Nositelj projekta bio je Grad Obrovac, a projekt se provodio na području Općine Poličnik te još osam jedinica lokalne samouprave (Grad Obrovac, Općina Jasenice, Općina Ražanac, Općina Vrsi, Općina Starigrad, Općina Novigrad, Općina Posedarje i Općina Zemunik Donji). Osnovni cilj projekta je bio uspostava sustavne edukacije stanovništva o metodama razvrstavanja i recikliranja otpada na području obuhvata projekta. S obzirom da na području Općine Poličnik, važnu okolišnu prijetnju predstavlja veliki broj divljih odlagališta otpada, ovakav projekt predstavlja značajan korak naprijed u borbi za očuvanje prirodnih resursa Općine Poličnik.


U okviru projekta je izrađeno 8,578 vodiča o razvrstavanju otpada za kućanstva, 9,000 letaka za turiste, 3,000 letaka za djecu predškolskog i školskog uzrasta, 100 vodiča za slijepe i slabovidne osobe, 27 plakata sa informacijama o projektu i načinu preuzimanja mobilne aplikacije, 9 roll-up bannera te mobilna aplikacija. Održano je 9 javnih tribina namijenjenih stanovništvu na području obuhvata projekta, 8 edukacija za djecu u vrtićima i emitirana jedna radio emisija. Kao jedna od  posebnosti ovog projekta je mobilna aplikacija na hrvatskom i engleskom jeziku namijenjena sveukupnom stanovništvu, posebice milenijskoj generaciji, mladima, djeci školskog uzrasta i turistima. Aplikacija sadržava upute o vremenu odvoza pojedinog otpada, vodič za kućanstva i vodič za djecu, upute o sortiranju otpada, mogućnost slikanja i prijavljivanja nezakonito odloženog otpada te druge korisne informacije.


Općina Poličnik je u sklopu projekta uložila napore u izradu individualnog vodiča za razvrstavanje i recikliranje otpada u Općini Poličnik  te je učinjen značajan iskorak prema realizaciji cilja edukacije ciljnih skupina o važnosti i koristima koje nastaju pravilnim razvrstavanjem otpada. Budući je područje Općine Poličnik bogato čistom prirodom te istovremeno ima problem s velikim brojem divljih odlagališta otpada, ovaj projekt je donio dodanu vrijednost Općini u osvještavanju potrebe pravilnog odlaganja otpada sa svrhom očuvanja prirodnih resursa Općine Poličnik.

Projekt „Revitalizacija jezera Vlačine“

Jezero Vlačine nalazi se u mjestu Suhovare, na području općine Poličnik. Područje jezera predstavlja jedinstvenu lokaciju bogatu florom i faunom, posebno značajnu u ornitološkom smislu te važnu za razvoj ruralnog turizma Općine Poličnik. 


LAG „Bura“ je pod pokroviteljstvom Zadarske županije, u suradnji s udrugom HVIDR-a Zadar proveo projekt „Revitalizacija jezera Vlačine“ prilikom kojeg su pribavljeni solarni paneli i organizirane su volonterske radne akcije postavljanja solarnih panela na montažni objekt i sjenicu rekreacijskog centra u sklopu jezera. Montažni objekt i sjenicu su napravili članovi HVIDR-e, a njome se mogu koristiti svi posjetitelji jezera, što je iznimno važno kod organizacije ribolovnih natjecanja.
Projektom “Revitalizacija jezera Vlačine” omogućeno je korištenje solarne energije, koja je najprihvatljivija vrsta obnovljivih izvora energije. Postavljeni solarnih paneli omogućuju energiju za rad rasvjetnih tijela, ručnih alata te rad hladnjaka u rekreacijskom centru. Glavni korisnici ovog projekta su članovi udruge Ribolovni klub s invaliditetom “Škartoc” Zadar te članovi udruge HVIDR-a iz Zadra. Također, krajnji korisnici projekta su i svi posjetitelji jezera, ribolovci, promatrači ptica.


Projekt „Revitalizacija jezera Vlačine“ predstavlja važan korak u zaštiti ove iznimne lokacije zaštićene ekološkom mrežom Natura 2000 i Područje očuvanja značajno za ptice (POP) te služi kao rijetki primjer bogatstva ribljeg fonda i ptičjih vrsta ruralnog kraja.