Do kraja godine djeca u vrtićima jest će jela napravljena od hrane sa lokalnih OPG-ova

Projekt Domaće u vrtiće obuhvatit će izradu zdrave kuharica, animiranog i promotivnog videa, a uskoro kreće edukacija kuhara dječjih vrtića, te likovne radionice za djecu.


- Održat će se nekoliko radionica za sve kuhare i zdravstvene djelatnike 32 vrtića koji će učiti kako napraviti nove zdrave recepte. Bit će tu i radionice za djecu koja će na platnenim vrećicama oslikavati svoje najdraže voće i povrće, rekla je Ana Mamić, voditeljica LAG-a Bura koji je partner na projektu zajedno sa LAG-ovima More 249, Krka i Laura, koji je nositelj.


Djelatnici vrtića nakon provedbe projekta dobit će certifikate, a roditelji kuharice kako bi im ista jela mogli spremati i doma. Od projekta će koristi imati i lokalni OPG-ovi kojima će se otvoriti novo tržište, ali i ružiti prilika za stjecanjem novih znanja i vještina s ciljem unaprjeđenja održivog poslovanja.


Mamić je objasnila da većina OPG-ova želi ponuditi svoje proizvode direktno vrtiću, ali nemaju potrebne certifikate čija je izrada skupa, pa bi proizvode prodavali distributerima koji bi ih preprodavali vrtićima. Projektom će se provesti i studija koja će pomoći pronaći trajno rješenje ovog problema. Nakon završne konferencije projekta, bit će prezentirano optimalno rješenje i tada će se OPG-ovci moći uključiti.