Do prijave novorođenog djeteta i naknada u par klikova

Roditelji novorođenčadi više neće morati ići prvo u matični ured pa u svoju jedinicu lokalne ili područne samouprave podnijeti zahtjeve, nego će sve moći obaviti na jednom mjestu u matičnom uredu ili putem Interneta.


Općina Poličnik potpisala je sporazum s Ministarstvom pravosuđa i uprave i uključila se u sustav e-Novorođenče. Roditelji će tako moći u par klikova i na jednom mjestu upisati dijete u maticu rođenih i evidenciju državljanstva, na obvezno zdravstveno osiguranje, predati podatke u OIB sustav i Državnom zavodu za statistiku, prijaviti prebivalište djeteta, podnijeti zahtjev za uvećanje osobnog odbitka Poreznoj upravi te općini, podnijeti zahtjeve za dobivanje jednokratne novčane potpore za novorođeno dijete Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje te općini, gradu ili županiji.


Uslugom podnošenja zahtjeva prema općini, gradu ili županiji za isplatu novčane potpore za novorođeno dijete složena usluga e-Novorođenče nadograđena je u svibnju 2020. i usluzi je već zatražilo pristup više od dvjesto općina, gradova i županija. Od sada to mogu napraviti i stanovnici Općine Poličnik.