Počeli su radovi na izgradnji 110kWh trafostanice u zoni Grabi

U svibnju su započeli radovi na izgradnji 110kWh trafostanice, koja će strujom opskrbljivati područje između Selina, Benkovca, Murvice i Nina te Centru za gospodarenje otpadom u Biljanima Donjim. Nalazit će se južno od zone Grabi u Murvici.

Načelnik Općine Poličnik Davor Lončar kazao je da općina ovaj projekt čeka već petnaest godina.


- Za dvije godine, ja se duboko nadam, imat ćemo i trafostanicu 110kWh koja se sada gradi napokon, i nakon 15 godina upornog rada, molbi, žalbi i toliko znoja… Međutim, nije ona korisna samo za područje Općine Poličnik, nego ona je za područje od Benkovca do Nina, pojasnio je načelnik.


Iz Elektre Zadar, koja je investitor projekta, potvrdili su da su radovi krenuli u drugoj polovici svibnja te da je glavni izvođač radova Končar.

- Ugovor je potpisan u prosincu prošle godine, a izvođač je uveden u posao u siječnju. Rok za završetak radova je 24 mjeseca od uvođenja u posao, rekao je Branko Burčul pa dodao kako u Elektri planiraju da radovi budu gotovi krajem 2023.


Ugovorena vrijednost izgradnje trafostanice 52.242.000 kuna bez PDV-a, dok će za postavljanje kabela i uvođenje u opskrbnu mrežu HEP izdvojiti dodatnih 30 do 50 milijuna kuna.


Jedan od najvažnijih korisnika nove trafostanice je i Centar za gospodarenje otpadom u Biljanima Donjim koji o trafostanici ovisi. I sam je još u gradnji, a njegovim završetkom uspostavit će se integralni sustav gospodarenja otpadom na području Zadarske i dijelu Ličko-senjske županije.